Warsztaty kulinarne
Rozpalająca podniebienie kuchnia Azji Południowej
Artur Winiczenko

Kuchnia Azji ma wiele obliczy, kolorów i smaków. Może być subtelna, i może też być piekielnie ostra.
Jest taka wyspa zwana łzą z policzka Indii, gdzie na zadymionych paleniskach króluje milion smaków ukrytych pod jedną nazwą „curry”. To na Sri Lance, bo o niej mowa, z azjatyckiej kuchni wydobyto to co najlepsze, wprowadzono nowe unikatowe dania i smaki. Każde curry jest inne, każda gospodyni domowa zrobi je inaczej. Dobre curry to wiele różnych potraw podanych naraz, zrobimy tylko kilka z nich, tak by opanować podstawy do przyszłych eksperymentów.

Na warsztatach w grupach osób ugotujemy jeden sri lankijski obiad.
Kuchnia Sri Lanki słynie z ostrości, więc na warsztaty zapraszamy osoby o odpornym podniebieniu.

Wymagane umiejętności
– obsługa noża, specjaliści przynoszą swój sprzęt
– znajomość deski do krojenia, specjaliści przynoszą swoje
– doświadczenie w konsumowaniu pikantnych dań
– dobry humor
– 20zł wpłacone wcześniej

Jak każdy wie, nie wszystkie składniki rosną na drzewach więc trzeba je kupić. Dokonamy wszelkich zakupów, aby móc ugotować pyszne dania. Koszt składników to 20zł na osobę, w zamian oferujemy niezapomniane chwile, rozszerzenie wiedzy kulinarnej i tzw. „niebo w gębie” na obiad.

Przy zapisach na warsztaty mamy ustalony limit miejsc. Zainteresowanych uczestnictwem prosimy o maila na adres: warsztaty@festiwalpodrozni.pl . Osoby które się otrzymają od nas maila zwrotnego potwierdzającego uczestnictwo będą proszone o uiszczenie opłaty w wysokości 20zł na podany przez Organizatorów nr konta.

 

ARTUR WINICZENKO

Nad warsztatami będzie czuwać nasz gość Artur Winiczenko. Podróżnik, który wie jak smakuje krokodyl, kobra czy pyton. Gdy trzeba to ugotuje barani łeb, świńskie uszy, które przegryzie zupą z kukułczych gniazd. Na deser żaby i ich udka.